l
  • Önceki dönemlerde gerçekleştirilen gemiadamları sınavlarında sorulan sorulardan oluşturulmuş online deneme sınavlarımız sayesinde hiçbir ücret ödemeksizin GOS'a hazırlanabilirsiniz.

  • Yayınladığımız haberler ile Türk ve dünya denizciliğinin nabzını tutacak, gündemi yakalayacaksınız. Kopya haberden uzak ve güvenilir haber sunmak için her zaman yanınızda olacağız.

  • Yazarlarımızın kaleminden dökülenler ile denize ve denizciliğe farklı bakış açılarından bakacaksınız. Zengin yazar kadromuz ile daima burada, siz değerli ziyaretçilerimizle birlikteyiz.

 
Anasayfa > Haberler > Pilot Kopan Halatlar Yüzünden Denize Düştü

Pilot Kopan Halatlar Yüzünden Denize Düştü

13 Eylül 2010

Bir kuruyük gemisi demir aldıktan sonra gemiye pilot almak üzere hareket etti. Pilot, pilot çarmıhından çıkacaktı. Bu sebeple halatları kontrol edildi. Pilotun gemiye çıkışı esnasında vardiyadaki zabit herhangi bir aksiliğe karşı transferi güverte üzerinden gözlemleyecekti

Pilot botu geminin yanına yaklaştı ve pilot çarmıha tırmanmaya başladı. Birkaç basamak çıktıktan sonra çarmıhın sağ tarafında bulunan halat koptu. Birkaç saniye sonra ise sol tarafta bulunan halat da koparak pilot denize, gemi ile pilot botu arasına düştü. Bu esnada gemi 5 knot hızla pruva istikametinde hareket ediyordu. Kaptanın derhal makineyi durdurmasına rağmen pilot gemi ile bot arasına sıkıştı. Derhal pilot botunda bulunan gemiadamları tarafından pilot sudan çıkartılarak kurtarıldı. Mucize eseri herhangi bir ciddi yaralanmaya rastlanmadı.

Kazayı araştırmak amacı ile gemiye derhal uzmanlar geldi. İlk olarak halatların sertifika durumlarını kontrol ettiler. Halatlar SOLAS tarafından onaylanmıştı. Kullanım öncesi sorumlu zabit tarafından onaylanmıştı. Her iki taraftaki halat da 23.2 mm çapındaydı. Halatlar yaklaşık 30 aydır hizmetteydi. Halatlar güverte lostromosuna ait depoda saklanıyordu. Hidrolik pompalarının yakınında olmasına karşın halatlara herhangi bir yağ ya da kimyasal bulaşmamıştı.

Uzmanlar tarafından halatlar mikroskopik inceleme yapılmak üzere gemiden alındı. Mikroskopik inceleme gösterdi ki halatlara mikroorganizmalar zarar vermiş ve bu yüzden zayıflamışlardı.

 

Buna Benzer Kazaları Önlemek için Yapılması Gerekenler:
1.Güverte personeli halatların durumlarını değerlendirmek ve rapor etmek için mutlaka eğitilmelidir.
2. Halat saklama koşulları hakkında da bilgilendirilmeleri gerekmektedir.
3. Pilot katılımı esnasında sorumlu zabit gözlem ve gerektiğinde müdahale amaçlı mutlaka güverte üzerinde olmalıdır.
4. Güverte üzerinde uygun kurtarma ekipmanlarının bulunması gerekmektedir.
5. Çarmıh mutlaka SOLAS tarafından onaylanmış olmalıdır.
6. Kullanım öncesi en az 3500kg için halatlar test edilmelidir.

Not: Singapur gibi birçok limanda pilotlar ancak çarmıhın gemi mürettebatı tarafından  test edildiğine tanık olduktan sonra pilot çarmıhını kullanarak gemiye katılmaktadırlar.

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.