1912 senesinde yaşanan 1503 kişinin hayatını kaybettiği Titanic kazasının ardından denizcilik ülkeleri bir araya gelerek tekrar benzer kazaların yaşanmaması arzusu ile yalnızca iki yıl sonra 1914 senesinde SOLAS (Safety of Life at Sea – Denizde Can Güvenliği) sözleşmesini kabul etmişlerdir. 1929, 1948, 1960 ve 1974 senelerinde ise SOLAS yeniden yapılandırılmış, kapsamı genişletilmiştir. Hala geçerli olan SOLAS yapısı 1974’e aittir ancak günümüze kadar içerisinde yer alan bilgiler defalarca güncellenmiştir. En son güncelleme ise 2009 senesinde yapılmıştır.
Bu haberimizde Titanic kazası ile günümüz SOLAS kaidelerini sizler için değerlendirerek uluslararası düzeyde denizde emniyetin gelişimini ifade etmeye çalıştık.
Buz Devriyeleri:
Titanic mürettebatı rotaları üzerindeki kopan buzul parçasından habersizdi ve bir sürprizle karşılaşarak battılar.
SOLAS 74 gereğince:
Atlantik (Atlas) Okyanusu’nun kuzeyindeki buzul hareketlerinin tespitine yönelik devriyeler oluşturuldu a bir SOLAS mecburiyeti oldu.
Buz Çevresinde Hız:
Titanic seyir esnasındaki aşırı hızı sebebi ile yeterli manevra kabiliyetine sahip olamadı. Eğer daha yavaş bir hızla hareket ediyor olsaydı çarpışmanın etkileri daha az olabilirdi.
SOLAS 74 gereğince:
Bir buzla karşılaşıldığında ya da bir buz kütlesi rapor edildiğinde Kaptan alternatif bir rota ile seyir etmeli ya da geminin hızını düşürmelidir.
Genel Anons Devresi:
Titanic’te “Genel Anons Devresi” bulunmuyordu. Bu durum gemi içerisinde arbede çıkmasına neden oldu.
SOLAS 74 gereğince:
Yolcu gemilerinde Genel Anons Devresi’nin kurulması zorunludur.
Filika Yapısı:
Titanic’in filikaları açık tipti ve dolayısıyla soğuğa karşı korumasızdı. Bu sebeple birçok insan hipotermi nedeni ile hayatını kaybetmiştir.
SOLAS 74 gereğince:
Yolcu gemileri yarı veya tam kapalı can filikaları ile donatılmalıdır. Yarı kapalı filikalar sadece yolcuların daha kolay binebilmeleri için kullanılabilir. Bu yarı kapalı filikaların tavan kısımları da yolcu veya mürettebat tarafından kolaylıkla kapatılabilir olmalıdır.
Filika Sayısı:
Titanic’te tüm yolcu ve mürettebat için yeterli sayıda can filikası bulunmuyordu.
SOLAS 74 gereğince:
Yolcu gemileri tüm yolcu ve personel için yeterli sayıda can filikası ile donatılmalıdır. Buna ilave olarak yolcu ve mürettebat sayısının en %25’inden fazla sayıda kişiyi taşıyabilecek adette can salına sahip olmalıdır.
Isı Koruyucu Giysi (Immersion Suit):
Titanic battığı zaman deniz suyu sıcaklığı donma noktasının altındaydı ve birçok kişi hipotermi sebebi ile öldü.
SOLAS 74 gereğince:
Her yolcu gemisinde belirli sayıda ısı koruyucu giysi bulunmak mecburiyetindedir. Bu sayı gemideki yolcu ve personel sayısına bağlı olarak SOLAS kriterlerine göre belirlenir.
Mürettebat Eğitimi:
Titanic mürettebatı can filikalarının indirilmesi hususunda yeterli bilgi ve tecrübeye sahip değildi. I. Zabit ise can filikalarının taşıma kapasitesinden emin değildi. Bu sebeple filikalar tam olarak doldurulmadan denize indiriliyordu.
SOLAS 74 gereğince:
Mürettebatın her üyesi filikaların nasıl indirilip toplanacağına dair teorik ve pratik bilgiye sahip olmalıdır. Ayrıca eğitim kitapçıkları personelin kolay ulaşabileceği bir yerde bulunmalıdır.
Satellite:
Titanic 200 deniz mili kapasitesine sahip bir telsiz sistemi kullanıyordu.
SOLAS 74 gereğince:
Gemiler küresel haberleşme sistemi Satellite ile donatılmalıdır.
Role Talimleri:
Titanic’te hiçbir role talimi yapılmamaktaydı.
SOLAS 74 gereğince:
SOLAS bölüm III’e göre tüm yolcu gemilerinde gemi terk ve yangınla mücadele role talimlerinin her hafta yapılması gerekmektedir.
Tahliye Kızakları:
Titanic’te yolcular kendilerinin ve diğer yolcuların yaralanmaları pahasına kapı aralıklarından ve pencerelerden atladılar.
SOLAS 74 gereğince:
Gerek sağladığı emniyet gerekse pratik kullanımı sebebi ile emniyet kızakları kullanılmalıdır.
EPIRB:
Titanic’in acil durum sinyallerini Cape Race’de bulunan yer istasyonu ve çok sayıda gemi almıştı ancak hava ve deniz şartlarından ötürü günün şartları altında sadece Carpathia ve Californian gemileri Titanic’in yerini tespit edebilmişti.
SOLAS 74 gereğince:
Her gemi EPIRB (Emergency Position Indicating Radio Beacon) ile donatılmalıdır.
Acil Durum Vardiyası:
Californian gemisi Titanic’in sadece 20 deniz mili uzaklığındaydı ve Titanic’e en yakın gemiydi ancak Titanic’ten gönderilen acil durum mesajının Telsiz Zabiti’nin dinlenme zamanına rastlaması sebebi ile geç fark edilmiştir.
SOLAS 74 gereğince:
Denizdeyken 24 saat süresince acil durum mesajı alınabilecek tüm cihazlar takip edilmeli, dinlenmelidir.
Bir cevap yazın