l
  • Önceki dönemlerde gerçekleştirilen gemiadamları sınavlarında sorulan sorulardan oluşturulmuş online deneme sınavlarımız sayesinde hiçbir ücret ödemeksizin GOS'a hazırlanabilirsiniz.

  • Yayınladığımız haberler ile Türk ve dünya denizciliğinin nabzını tutacak, gündemi yakalayacaksınız. Kopya haberden uzak ve güvenilir haber sunmak için her zaman yanınızda olacağız.

  • Yazarlarımızın kaleminden dökülenler ile denize ve denizciliğe farklı bakış açılarından bakacaksınız. Zengin yazar kadromuz ile daima burada, siz değerli ziyaretçilerimizle birlikteyiz.

 
Anasayfa > Köşe Yazıları > Sewage Treatment Systems

Sewage Treatment Systems

03 Ağustos 2011

Gemi pis sularının ıslah edilmesi işlemlerinde günümüz gemilerinde  yaygın olarak kullanılan biyolojik ıslah sistemlerinin temizlik ve bakımlarındaki uygulama hatalarının kirliliğe sebebiyet vermesinin yanında, geminin ilgili sertifikasına etki edecek sonuçlar  doğurabileceği de unutulmamalıdır.

Regülasyon gereği gemilerden istenen atık su analiz raporlarındaki değerlerin istenen limitlerde olmayışı ilgili sertifikanın geçici olarak iptalini veya cezai işlemleri gündeme getirebilmektedir. Nitekim çalışmış olduğum bir gemide klas yıllık denetimlerinde survey tarafından ilgili konu gündeme getirilmiş ve limitlerin üzerinde bulunan “BioChemical Oxygen Demand” ve “Fec. Coliform” değerlerinden dolayı sorun yaşanmıştır. Bahse konu analiz değerlerinin,  BOD için max.50 mg/l olması gerekirken 1845 mg/l, Fec. Coliform için max 250 ems/100 ml olması gerekirken 20.000 ems/100 ml olduğu görülmüştür. Yine survey tarafından ilgili sorunun sıklıkla karşılarına çıktığı ve bu oranın %90 olduğu bilgisi verilmiştir.

Bu duruma istinaden aynı problemi yaşamamak amacıyla ilgili bakım ve temizlik işlemleri  konusunda gösterilmesi gereken hassasiyet noktaları ile alakalı olarak, çeşitli açıklamalar ve tavsiyelerde bulunulmasının faydalı olacağı düşünülmüştür.

Gemilerimizde yaygın olarak kullanılan Aquamar marka Sewage Treatment Unit ıslah prensibini, diğer marka prensiplerinin de hemen hemen aynı olduğunu hatırlatarak örnek olması amacıyla kısaca açıklamak gerekirse;

Sistemin biyolojik dengesini sağlamak amacıyla tank içlerine blower vasıtası ile oksijen sağlayan air injector ve aerator’ler yerleştirilmiştir. Tuvaletlerden vakum yöntemiyle gelen black water öncelikle Aeration 1 tankta toplanır. Burada, atık su içindeki inorganik solidler  arındırılır ve özel bir overflow yöntemi ile Aeration 2 tanka  geçirilir. Kalan inorganik solidlerden ve mikro-organizmalardan arındırılan atık su yine özel bir  overflow yöntemi  ile Settling tanka  gönderilir. Buraya yerleştirilmiş air injector ile son tortularından arındırılarak özel bir geçiş ile  Sterilising tanka gelir. Bu arada Settling tanktan ejekte edilen tortular  tekrar Aeration 1 tankına transfer edilmiş  olur. Sterilising tanka gelen atık suya bir dozaj pompası ile coliform bakteri oranını düzenleyici kimyasal enjekte  edilerek sistem çıkışındaki suyun formasyonda belirtilen değerlerde denize veya toplama tankına basılması sağlanır.

Biyolojik dengenin sağlanmasında en önemli etken oksijen akışıdır. Herhangi bir nedenle oksijen akışı kesilirse  biyolojik denge bozulacak ve zararlı bakteri oluşumuna sebep olacaktır. Dolayısı ile bunun önüne geçmek amacıyla talimat kitabında da belirtildiği gibi yılda 1 kez tank menholleri açılarak aerator’lerin işlev görüp görmedikleri kontrol edilmelidir. Blower çalıştığı halde herhangi bir hava kabarcığı görülmüyor ise aerator’ler ve devreleri temizlenmelidir. Ayrıca yine Settling tank içindeki air ejekte sisteminin düzgün çalışıp çalışmadığının kontrolü buraya yerleştirilen şeffaf geri dönüş devresi üzerinden her gün yapılmalıdır. Buradaki sistemin işlememesi, birikecek tortuların zamanla sterilising tanka geçmesi anlamına gelecektir.

Ayrıca  yine talimat kitabına istinaden 2 ayda 1 defa olmak üzere regülasyona uygun olarak, seyir esnasında Aeration 1 ve Aeration 2 tanklarının denize basılarak tatlı su ile flush edilmeleri sistem temizliği açısından faydalı olacaktır. Burada biyolojik dengenin bozulmaması için dikkat edilmesi gereken önemli konu, her iki tankın birlikte  boşaltılmamasıdır. Boşaltma sırasının 1 ay arayla ayarlanması  faydalı olacaktır.

Yine, Sterilising tanka enjekte edilen kimyasalda azalma olup olmadığı, dozaj pompasının işlev görüp görmediği, nozulunun tıkalı olup olmadığı günlük olarak kontrol edilmelidir. Gerekirse dozaj pompası strok oranı yükseltilmelidir. Normal şartlarda discharge pompasının high level ikazı ile devreye girip, low level ikazı ile  devreden çıkmasının hemen ardından dozaj pompasının tank içine kimyasal enjekte etmesi gerekir.

Yukarda kısaca belirtilen bu konulara dikkat edilirse analiz sonuçlarına olumsuz etki edecek herhangi bir problemin  önüne geçilmiş olunacaktır.

Benzer Yazılar

Sewage Treatment Systems yazısı için 6 yorum var

  • murat can mirtar

    Diyor ki: 16 Mart 2012, 18:15

    calışmalarınızda başarılar dilerim arkadaşlar çok önemli işler yapıyorsunuz yelpazenizi genışletebilirseniz daha güzel mevkilere yelken açabiliriz hep beraber kolay gelsin.

    • Aybars Oruç

      Diyor ki: 16 Mart 2012, 18:29

      Değerli Ziyaretçimiz,

      Görüşleriniz için çok teşekkür ederiz. İsteklerinizi daha fazla karşılayacağını umduğumuz diğer sitemiz “http://www.e-marineeducation.com/tr/” ‘ı incelemenizi tavsiye ederiz.

      Saygılarımızla

  • volkan yetişen

    Diyor ki: 26 Şubat 2014, 17:13

    Değerli meslektaşım çoğu kimsenin iyi bildiğini zannettiği ama hiç birşey bilmediğini kabul edemiyen arkadaşlara faydalı olacağı bir konuda çok olumluı bilgiler verdiğin için tesekkür ederim .allah selamet versin

  • sami azrak

    Diyor ki: 05 Mart 2014, 15:30

    Seawage hangi sözlemenin ekidir?

  • akın

    Diyor ki: 08 Nisan 2015, 11:10

    Değerli meslektaşlar konunun biraz dışına çıkmak istiyoru… Bu ülkede denizcilik camiyası sokakta cingene dansından daha beter bi hal almıştır. Denizcilik yeterlilik sınavlarını para tuzağı gibi kullanan kurum ve kuruluşlar bu ülkenin denizcilerini ciidi anlamda maddi manevi hüsrana uğratmaktadır. Şuan bu kısa metini yeni yeşilada gemisinin kamarasından yapmaktayım. ALLAH HEPİMİZE SELAMET VERSİN⚓

  • Salih

    Diyor ki: 20 Eylül 2018, 14:05

    Abi eline sağlık güzel yazı olmuş ama personal tuvaleti temizlerken ne bulursa kullanıyor porçöz den tut metal brightta kadar kullanan var. Böyle bir durumda bakterilerin hayatta kalacağına inanmıyorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.