Eylül ayı içerisinde Uluslararası Denizcilik Örgütü (International Maritime Organization – IMO)’nün Londra’da düzenlenen toplantısında yolcu gemileri ve feribotlardan Baltık Denizi’ne sewage boşaltılmasının yasaklanması konusu tartışıldı ve çözüm 01 Ekim 2010 tarihinde geldi.
Uluslararası Denizcilik Örgütü, 01 Ekim 2010 tarihinde yolcu gemileri ve feribotlardan Baltık Denizi’nde iken sewage atılmasının yasaklanmasına karar verdi.
Bu karar, Dünya Vahşi Yaşam Vakfı (World Wildlife Fund – WWF)’nın 2007 senesinde başlattığı ve üç yıldır ara vermeksizin sürdürdüğü Baltık Denizi’ne sewage boşaltılmasının durdurulmasına yönelik başlattığı kampanyanın ardından geldi.
Günümüzde Baltık Denizi’nden 350 yolcu gemisi geçmekte olup bu sayı her gün artmaktadır. Bu gemiler sewage sularını denize basmaktadırlar ve bu durum sudaki azot ve fosfat miktarının artmasına sebep olmaktadır. Bununla birlikte atılan sewage sularında bakteri, virüs ve ağır metallerin bulunduğu tespit edilmiştir. Sudaki azot ve fosfat miktarının artması deniz biyolojisine ve sahil şeridine zarar vermektedir. Zararlı bakteriler salgılayan algler oluşarak bölgede aşılması güç problemlere sebep olmaktadır.
Alınan karar 2013 senesinde tüm yeni gemiler için zorunlu olurken 2018 senesinde tüm gemiler için geçerli olacak. Bu süreç esnasında ise Uluslararası Denizcilik Örgütü tarafından oluşturulan özel bir grup bölgedeki limanların imkanlarını geliştirmek için çalışmalar gerçekleştirecek. Böylelikle gemiler sahip oldukları sewage sularını limanlarda kurulan tesislerden faydalanarak boşaltabilecekler.
Uluslararası Denizcilik Örgütü toplantısında “Baltık Denizi için bu önemli bir dönüm noktası” ifadesini kullanan Dünya Vahşi Yaşam Vakfı çalışanlarından Mattias Rust, Baltık Denizi’ne kıyısı olan ülkelerin, liman olanaklarını arttırması konusunda sorumlulukları bulunduğunun altını çizdi.
Sewage Baltık Denizinde Yasaklandı Yazısı için 1 Yorum Var
Bora
Diyor ki: 02 Ekim 2012, 09:54
Baltık denizinde çalışan biri olarak bu kararı çok dogru buluyorum. İc deniz oldugundan dolayı baltıkta iyi bir sirkülasyon olmadıgından basılan sewage tankları deniz üstünden belli olmasada deniz dibinde mutlaka bir sludge birikini yapıyordur. Fakat baltık ülkelerinde verilen sludge ve bilge sularının masrafsız kara tesislerine verildiği gibi bunlarında masrafsız olarak alınması gerektiğini düşünüyorum. Hatta en iyisi yeni yapılacak olan gemilerde sintine ve sludge’ın yapılacak olan tek tankta biriktirilmesi ve gemilere incinerator ve ows konmadan sadece sahile verilmesi kanaatindeyim. Bu olay hem gemi imal masrafını düşürecektir hemde intine,sludge yüzünden kesilen cezaların önüne gecektir kanaatindeyim.